Jak si vyrobit svůj luk

23.07.2015 10:09
  1. Luk si vyrobíme nejlépe z jasanu, jilmu, dubu, břízy nebo javoru. Luk by měl mít obvod alespoň 8 cm. Ideální nějaký klacek, popřípadě přímo ze stromu. Hledáme stromek o průměru 10 až 20 cm. Pokud dřevo porazíme zjara nebo v létě, kůra se loupe poměrně dobře.
     
  2. Vyznačte tužkou 5x168 cm na poleni. Vyhněte se případným sukům. Obrábějte dřevo okolo vyznačené plochy.
     
  3. Jakmile máme hrubý luk hotový, opřeme jej jedním koncem o zemi a zatlačíme. V příručkách se obvykle uvádí, abychom tlačili silou zhruba 16 kg, samozřejmě tlačíme s citem. Všimněte si mít, která se ohýbají více a která méně, označte si je - například zakreslením značky tužkou. Podle značek pak odstraňujte oškrábaním tyto části dřeva.  

     
  4. Nyní necháme svůj výrobek oschnout. To může trvat i několik týdnů. Je možné že dojde při sušení ke zkroucení našeho výrobku, nemusíme se tím však příliš zabývat.
     
  5. Znovu ostrouhejte dřevo na břiše luku, dokud silou 16 kg proti madlu neprohnete luk asi na 13 cm, dřevo vyschnutím totiž zpevnilo. Ramena je třeba udržovat souměrná.
     
  6. Následuje tětiva. Vyřízněte drážky tětivy. Položíme luk na obráběcí měrku. Napněte a sledujte křivku luku. Odebírejte dřevo z méně se ohýbajícího ramene. Vše pak zakončíme brusným papírem.
     
  7. Na luk nanášíme vrstvy lněného oleje. Vždy jakmile jedna vrstva řádně zaschne, naneseme další. Zhruba 20 vrstev. Tím nám luk vydrží déle.